Checklista jul

Här är checklistan för alla er som älskar julen. Följ punkterna så kommer julstämningen garanterat att infinna sig oavsett om det  regnar på julafton!

– Pynta inför första advent! Ta fram adventsljusstaken (både de elektriska och den vanliga med stearinljus) och ljusslingor och börja dekorera. Gillar du mycket pynt? Ös på! Gillar du den minimalistiska stilen? Nöj dig med någon extra mysbelysning och en julblomma.

– Fira in första, andra, tredje och fjärde advent ordentligt med riktig mysfika. Saffransbullar, pepparkakor, varm saft, glögg, knäck är tips på fikatillbehör, men välj det som känns mest jul för dig. Kanske är det chai te, mjuk pepparkaka, julmust, clementiner eller något annat.

– Baka inför jul. Gör lussebullar, pepparkakor och smågodis. Bakningen sprider god doft och härlig stämning. Är du inte så mycket för sötsaker kan du alltid baka bröd med julkryddor eller baka godsaker att ge bort i julklapp till någon som uppskattar det. Tänk på att det är kul att baka ihop med andra, perfekt familjeaktivitet med andra ord.

– Städa! Ja städning är tråkigt, men oj vad skönt det är när det är gjort. Då kan man luta sig tillbaka och koppla av totalt och njuta av julen.

– Gå på minst en julmarknad innan jul. Du behöver inte köpa något, men besök en julmarknad och insup atmosfären och dofterna av glögg, mandlar och granris. Gå gärna tid när det börjar skymma och njut av ljusslingor, marschaller och lyktor som lyser upp marknadsplatsen.

– Ta in doften av jul i hemmet. Häng upp dekorationer med kryddnejlikor, ställ in hyacinter och julgrupper, baka mm. Fler tips hittar du om du googlar!

– Julshoppa i god tid. Ska ni ha julklappar? Se då till att börja julshoppingen i god tid så att du inte behöver oroa dig och stressa över julklapparna.

– Skapa traditioner. Gör egna traditioner som ni följer varje år. Det skapar en mysig stämning.

– Lyssna på julmusik. Sätt ihop en rejäl låtlista med jullåtar som du gillar och ha den alltid till hands. Det behöver inte nödvändigtvis bara vara julmusik på listan, andra stämningsfulla låtar som berör passar också bra.

– Skicka julkort. Det är kanske lite gammeldags, men att skriva julkort till alla nära och kära är en mycket trevlig tradition. Samlas runt köksbordet, tänd ett ljus, umgås och tänk på släkt och vänner.

– Julmaten. Att fixa med julmaten skapar förstås enorm julstämning. Tänk alla dofter som kommer fram! Men se till att du inte hamnar i tidsnöd!

– Önska folk du möter trevlig helg inför den stora högtiden och sprid julstämning så kommer du få julstämning tillbaka!