jul

Julgåvor

Dagens inlägg kommer att handla om julgåvor, eller ”gå-bort”-gåvor som jag själv kallar dem.

Jag älskar att baka och ger därför ofta bort vackra bakverk och julgodis i present då vi blir bortbjudna i jultider. Det är inte bara smaken som spelar roll när jag bakar, hela presentationen är viktigt för mig. Jag lägger massor av tid på att hitta fina papper, askar och cellofanpåsar att förpacka mina bakverk i. För att det inte ska gå åt en hel förmögenhet vill jag tipsa om fem olika ställen där man kan köpa in sådant material. Du hittar listan längst ned i detta inlägg.

Många ruinerar sig tyvärr i julhetsen. Det tycker jag är hemskt. Julen handlar inte om hur dyra presenter man ger bort eller hur stort julbord man har, utan om att man träffas och umgås. Julklappar är en trevlig bonus och de behöver som sagt inte alls vara dyra för att uppskattas. Jag kan inte nog understryka hur viktigt jag tycker det är att hålla budgeten under julen. Många frestas till exempel att ta lån för att finansiera julklapparna och julmaten, men det är inte värt det enligt mig. Lånet ska betalas tillbaka och risken finns att man i efterhand inser att man kunde ha haft en lika bra jul utan alla onödigt dyra julklappar och överflödig julmat och ångrar lånet.

Om man ändå väljer att ta ett lån så ska man åtminstone välja en bra bank och inte låna till högre ränta än nödvändigt. Därför gäller det också att plugga på innan man väljer bank. Kolla till exempel på alltomprivatlån.se, där finns mycket information som kan vara bra att ta till sig innan man tecknar ett lån.

 

 Brända mandlar

godis

Brända mandlar i en strut gjord av vanligt smörgåspapper med ett juligt band, och en liten julgranskula eller annan detalj är en lätt och uppskattad gåva. Något för de äldre släktingarna kanske?

 

Varm choklad

varmchoklad

Vem blir inte sugen på varm choklad när den levereras i en såhär fin burk? En liten glasburk, kakao, socker och lite god och vacker topping. En vacker etikett och ett färgglatt sugrör blir pricken över i:et. Perfekt till barnen. Vill du ge bort en lite mer ”vuxen” variant kan du koka upp grädde och smälta ned mörk choklad, gärna med mintsmak. Häll upp i iskubsformar, sätt i ett sugrör och låt stelna i kyl. Slå in i cellofan.

 

Kakor eller kak-kit

kakor kakburk

Baka dina favoritkakor och lämna över i en vacker burk, även här med lite fina juldekorationer i form av band, grankvistar och etiketter. Är du hembjuden till någon som älskar att baka? Samla då istället ingredienserna till dina kakor i en burk. Fördela de olika ingredienserna i fina lager, färdigmätt och klart. Häng en liten beskrivning runt burken så värdinnan vet hur hon ska baka ut dem.

Glögg

kryddor

Är du en fena på att blanda kryddor? Är din glögg godare än någon annan som går att få tag på? Eller vill du bara prova att krydda själv? En snygg glasflaska med hemgjord glögg, kanelstänger och andra torkade kryddor i pryder vilket julbord som helst. Perfekt till dem som kanske inte är så förtjusta i sötsaker utan uppskattar något annat.

*

Jag skulle kunna skriva i en evighet på det här inlägget. Vem vet, det kanske kommer fler. Det är bara fantasin som sätter gränser. En hemgjord gåva är inte bara så mycket mer personlig och vacker, du visar också hur mycket värden/värdinnan betyder genom att lägga din tid på dessa gåvor.

Inköpsställen

  1. Lagerhaus – här finns perfekta små förpackningar med cellofanpåsar som lämpar sig utmärkt till chokladpraliner. Jag har sett dem i två olika storlekar och de brukar vara i 5-pack om jag minns rätt. Runt 20:- brukar de kosta.
  2. Ikea – här hittar du små färgglada askar i kartong som du viker ihop själv. Placera lite silkespapper i botten och du har en vacker chokladask. Här finns även fina flaskor och burkar i glas.
  3. TGR – butiken som har massvis av fina askar och dekorationer. Även här pratar vi om några tior eller tjugolappar.
  4. Panduro – dessa butiker brukar ha massor av fint julpyssel, men inte alltid så billigt. Passa på att gå in på deras hemsida ett par månader innan jul då de ofta rear ut det ”gamla” julsortimentet. Här finns pengar att spara.
  5. Ullared – har du turen att inte bo mer än en dagstrip från Gekås i Ullared? Planera julklappsinköpen och ta en heldag på varuhuset, glöm inte pyntet

Lycka till!