jul julbak julfavoriter

Första advent – min favorit

Första advent – åh, vad jag njuter. Idag är det första advent och det riktigt pirrar i kroppen min av lycka. Jag vet att det kanske låter otroligt löjligt för vissa av er men jag älskar första advent. Jag älskar alla adventssöndagar men just den första är lite speciellt. På torsdag är det också 1 december och då är det faktiskt jul, på riktigt. Förstår ni vad jag har längtat, hela året!

Jag kan ju så himla mycket om julen, vad som gäller och kring traditioner och allt det. Som ni vet hade vi mycket av den varan kring jul när jag växte upp. När vi var små så brukade min mamma och pappa berätta om Jesus och hans födelse och trots att vi egentligen inte var särskilt troende eller gick i kyrkan så brukade vi faktiskt på adventssöndagarna läsa lite ur evangeliet. Helt knasigt kanske men jag kom ihåg första advent från min barndom. Vi kröp upp i soffan med en nybakad lussekatt och ett glas mjölk och mamma, för oftast var det hon, läste ett stycke. Jag och min syster brukade fascineras över alla ord som vi inte förstod men ändå lyssna helt tysta och spända. Tyvärr har ju inte jag några barn än men när jag får det så hoppas jag att vi ska kunna föra den traditionen vidare.

Min man och jag brukar skoja om att han kan allt om ekonomi och att jag kan allt om julen. Han är ju ekonom och jobbar på ett ganska stort företag här i stan. Han tipsade mig nyligen om en sida med en lista med boräntor där man kan jämföra räntorna hos olika banker. Han tycker jag ska kolla på listan och försöka pruta när vi ska till banken och omförhandla bolånen.. Själv tycker jag kanske att han kan sköta det ekonomiska så kan jag ta hand om julen! Men jag antar att han är trött på allt vad ekonomi heter när han kommer hem från jobbet. Så jag ska plugga på lite så jag kan hjälpa till på mötet med banken. Förhoppningsvis blir resultatet en lägre ränta.

Nej, tillbaka till min fascination för första advent. Vad har ni för traditioner? Som ni hör hade vi mycket traditioner när jag var liten men i och med att vi inte har barn så har det inte blivit så mycket egna. Det vi brukar göra är att vi oftast åker till en julmarknad. Det är det mysigaste tycker jag. Sedan brukar jag alltid baka, idag blev det pepparkakor och saffranskorpor. Jag bakar alltid saffranskorpr efter min mammas recept, underbart goda.

Nej, nu ska jag fortsätta njuta här av Första Advent, det är en alldeles ljuvlig dag idag. Jag önskar er alla en riktigt fin söndag. Kom ihåg att ta hand om varandra och ge kärlek till de ni älskar. Vi hörs snart igen.

Ljuvlig saffranskorpa