jul

Köp inte bara – julen är en tid för att ge

Jag fick mig en liten tankeställare när jag läste det här. Jag älskar ju julen. Jag älskar känslan jag får kring julen. Traditionerna. Maten. Allt det fina med att man träffar nära och kära. Värmen. Pyntet. Att det blir ljust och mysigt hemma av massa ljus. Det är det jag älskar. Så när jag läste dessa åtta tips på hur man sparar pengar i jul på Allt om Spara så började jag tänka. För julen är nämligen inte alls kring julklappar för mig. Inte alls kring att handla eller köpa och överösa eller överösas med klappar. Inte alls om att spendera massa pengar. Det tycker jag faktiskt inte om, alls.

Jag vill att alla ska få ha det bra i jul och jag lider med alla de människor, framförallt barn, som inte får uppleva det ljuvliga med julen. Som kanske har föräldrar som inte har pengar eller som inte bryr sig om julen alls.

När jag växte upp hade vi inte alls så mycket pengar, ibland kunde det vara ganska snålt hemma. Vi fick en eller två julklappar och för oss var inte det det som var viktigast. Det var känslan. Känslan av att nu är vi lediga, nu är vi tillsammans och nu ska vi vara tacksamma och ha det mysigt. Vi hade inte det största julbordet eller det mest trendigt pyntade hemmet. Men traditionerna fanns där. Det var samma sak som åkte fram varje år och det var saker som var otroligt speciella för mig och min syster. Vi älskade att hjälpa till och pynta och laga maten och ordna inför jul. Vi hade några rätter som alltid fanns på julbordet. Mamma stoppade alltid korv, det var skinka, grönkål och revbensspjäll. Några rätter till men inte så många fler. Men det var absolut inte det viktigaste för mig och min syster utan det viktigaste var känslan och traditionerna av att allting var detsamma. Det var underbart. Kan fortfarande sakna min barndoms jular faktiskt.

Så på grund av detta kan jag bli lite ledsen när vi hetsas till all denna konsumtion kring jul. För jag tror inte att barn egentligen bryr sig så himla mycket om detta. Barn vill vara tillsammans, må bra och ha det mysigt tillsammans med de som de älskar. Tycker därför att alla tips på Allt om Spara var ganska bra och något vi alla kan tänka på. Handla begagnat, ha knytkalas till julbordet och se över din ekonomi inför julen. Och det viktigaste tycker jag; skänk en slant också. Vi har det så himla bra i det samhälle vi lever i och de flesta av oss har råd att skänka en slant. Så gör det – och var tacksam för den jul du får ha.

Katter i jul

Hittade den här gulliga bilden på nätet, vet tycker inte exakt var. Men tyckte den var så gullig!