jul julfavoriter

Mina favoriter på julbordet

Är ni precis som jag att ni har några måsten på julbordet? Jag har några rätter som måste finnas där annars blir liksom inte julen riktigt lika bra tycker jag. Lite löjligt jag vet men så funkar jag. Tror faktiskt inte att jag är ensam om detta om jag ska vara ärlig…

Måste bara börja med att berätta om en av mina värsta jular nånsin… För den innehöll inte många julbordsfavoriter. Det var julen när jag och min sambo precis hade träffats för tio år sedan. Han ville att vi skulle spendera julen utomlands för han hade just då en lite jobbig relation till sin familj. Ni kan ju tänka er hur jag reagerade på detta men jag ställde upp, nykär som jag var. Han hade bokat hotell och resa till Lanzarote och vi skulle åka två dagar före julafton. Jag var då precis som jag är nu helt tokig i julen, julmat och att fixa och dona hemma. Så först och främst så blev det så knäppt att åka ifrån all god mat och goda kakor jag hade ordnat med hemma. Jag fick ta med det viktigaste som funkade på flyget och så var vi iväg. Till att börja med var flyget försenat med tre timmar så vi kom fram mitt i natten. Min väska försvann på flyget och kom fram först tre dagar senare. Det var kallt och blåsigt hela veckan. Andra dagen blev vi magsjuka och julafton spenderades därför i sängen tillsammans med en hink. Inte så romantiskt som jag hade hoppats på. Nej, tacka vet jag att fira hemma med alla traditioner och ha det mysigt. Då trivs jag som bäst. Året efter intalade jag självklart sambon att vi skulle stanna hemma.

Men, tillbaka till ämnet. Mina favoriter på julbordet. Vad gäller just maten (tar julbaket i ett annat inlägg) så har jag inte så många rätter men de jag har är väldigt viktiga och goda. Först och främst, skinkan. Den måste göras i god tid. I år tänkte jag göra den i början på december. Sedan får jag alltid göra en till där innan julafton men det gör ingenting. Korv brukar jag faktiskt stoppa egen. Det är lite av min specialitet att göra och sambon är helt galen i den. Ja, alla vår gäster på julen är. Köttbullarna är också viktiga. Jag tycker att de ska vara väldigt små och gjorda på fläskfärs. Jag brukar ha i en hel del grädde också. Älskar när de är riktigt feta och goda. Revbensspjäll gör jag också alltid. Janssons frestelse är jag inte jätteglad i själv men det brukar jag alltid göra för att det är tradition. Ibland gör jag en liten egen bara till mig utan ansjovis för just ansjovis tycker jag inte är jättegott. Och sill tycker jag inte alls om. Tycker faktiskt att det är fruktansvärt äckligt så det får någon annan ta med.

Det här är mina favoriter på julbordet och som jag alltid gör mycket av. Jag har såklart andra favoriter också som min egna rödbetssallad, grönkålen, vörtbrödet och ibland gör jag även kalvsylta. Jag har ett recept på kalvsylta som är helt gudomligt. Det är min farmors gamla recept. Det kan jag dela med mig av i ett annat inlägg .

favoriter på julbordet

Vilka är era favoriter på julbordet?