jul julbak julfavoriter

Bästa receptet på lussebullar

Lussebullar är det som jag tycker man kan baka i november. För mig blir det ändå inte bara ett lussebak den här tiden på året. Läs: det kan bli en dubbel siffra på antal gånger jag bakar inför jul. Just för att det ju är så himla gott med lussekatter. Det är min absoluta favorit inför jul. En nybakad lussebulle med ett stort glas mjölk. Himmelskt gott. Jag skulle kunna äta det varje dag året runt. Men det går ju inte riktigt. Och kanske hade det inte smakat lika gott om det hade erbjudits varje dag.

Jag tänkte att jag skulle ge er mitt favoritrecept på lussebullar. Det här är ett recept som jag har hittat på nätet men inte vet riktigt var. Jag har i alla fall gjort om det lite så att de ska passa min och familjens smak bäst. Jag brukar endast göra enkel sats, tycker nämligen att de kan bli lite torra. Lika bra att baka en ny laddning när man är sugen på det istället.

Mitt recept innehåller: 2 paket saffran, 2 msk rom, 2 dl socker, 50 g jäst, 200 gr smör, 5 dl mjölk (inte mellanmjölk utan röd mjölk eller ännu fetare), 2 tsk salt, cirka 14 dl mjöl, 1 dl russin, 1 ägg till pensling och mjöl till utbakning. Ibland tar jag en msk grädde till pensling också. Blanda grädden med ägget och pensla på. Du behöver inte ha rom i dina bullar om du vill, då kan du lika gärna ta vatten.

Så här gör du: blanda 1 paket saffran med rom (eller vatten om du hellre vill ha det) tillsammans med lite socker. Låt det stå och vila lite en stund. Skär ditt smör i bitar och låt stå framme lite för att det ska bli rumsvarmt. Ta fram din jäst och tillsammans med mjölk, smör och blanda allt med din röra med saffran och rom. Tillsätt sockret, salt och mjölet och blanda helst med en bakmaskin men du kan också arbeta den med hand. Låt den stå i cirka en timme och ta sedan fram den till en lätt mjölad yta där du sedan knådar ut och gör dina lussebullar. Tryck i russinen, vill du kan du lägga de lite i vatten en stund innan. Låt de färdiga bullarna jäsa en halvtimme under en handduk innan du tar din blandning av grädde och ägg och penslar på. Sedan är det bara in i ugnen 8-10 minuter på 225 grader. Låt svalna och avnjut med ett kallt stort glas mjölk.

Bra recept på lussekatter

Ni måste testa det här i helgen! Nu är det faktiskt mitten november, nu kan vi börja njuta av allt härligt som julen har att erbjuda.