gröt jul julmust

Jag har tjuvstartat!

Julmust Nygårda
Nygårda julmust från Spendrups

Trots att det bara är oktober så har jag redan druckit julmust och ätit risgrynsgröt med kanel och socker. Jag kunde inte stå emot frestelsen när jag hittade min favoritjulmust på ICA häromdagen, ni vet den jag skrev om i förra inlägget och om som jag inte visste namnet på. Nu kan jag meddela att namnet är Nygårda och att det är Spendrups som tillverkar julmusten. Det finns flera olika sorter och mina favoriter är den som är lagrad på ekfat och den som är lagrad på bourbonfat.

När jag stod där i affären så tänkte jag att jag skulle köpa hem två flaskor så att jag hade några hemma i fall de skulle ta slut i butiken. Men när jag kom hem kunde jag inte hålla mig utan öppnade först den ena och sen den andra. De var precis lika goda som jag kom ihåg dem från förra julen och jag kan verkligen rekommendera att ni testar.

Jag brukar egentligen aldrig tjuvstarta såhär med att äta gröt och dricka julmust innan december. Jag vet inte vad som hänt med mig. I vanliga fall brukar jag stå emot alla frestelser ända fram till den första december, sen frossar jag! Nu får jag istället sikta på att försöka hålla mig ifrån att tjuväta pepparkakor och lussebullar innan december är här. Samma sak med glöggen.

Risgrynsgröten tänker jag dock fortsätta äta. Den går snabbt och lätt att laga (ja jag köper den färdigförpackade gröten) och man blir både varm och mätt av den. Jag brukar köpa Felix gröt på tub. Den tycker jag är bäst av de färdiglagade grötpaketen. På julafton kokar jag däremot min egen gröt. Hemlagad gröt är oslagbart godast tycker jag. Tyvärr tar det ju så lång tid att göra annars skulle jag nog äta gröt året runt!

Till alla er som brukar äta havregrynsgröt kommer här ett fiffigt tips som jag läste om på SVT:s webbsida: gör våfflor av gröten! Allt man behöver göra är att späda gröten lite med vatten, smaksätta den och sen grädda smeten i våffeljärnet tills våfflan är klar. Tycker det låter som en supersmart idé som säkert är nyttigare än att använda vetemjöl som man normalt använder. Till och med jag som inte gillar havregrynsgröt tycker det låter spännande och blir lite sugen på att testa. Om någon av er läsare har provat så lämna gärna ett betyg.

Jag funderar på om man skulle kunna smaksätta våffelsmeten med något gott. Gärna något åt det söta hållet, kanske choklad eller nutella? Då blir det ju i och för sig inte så nyttigt längre 🙂 I receptet hos SVT var förslaget kanel och saffran om jag minns rätt. Sen kan man ju alltid ha sylt och grädde till precis som vanligt.