jul

Julplanering och julmust

julbakSnart är det jul igen, och som jag längtar! Även fast hösten precis har börjat så har jag redan satt igång att planera inför julen. Under hela december ska det bakas, glöggas och mysas, det är en tradition jag har!

Jag har som vana att verkligen gå all in under december och verkligen frossa i julens smaker. Mina vanliga teer byter jag ut mot lite kryddigare och juldoftande varianter. Filmjölken till frukost byts ut mot risgrynsgröt och kvällarna avslutas med lite varm glögg framför tv:n. Självklart blir det också en hel del bakande och det är nog inte så svårt att räkna ut att det blir både pepparkakor, lussekatter, knäck och annat som hör julen till.

I den här bloggen tänkte jag dela med mig av mina planer inför december och julen. Kanske hittar du som läser något bra tips eller blir inspirerad. Kanske har du ett bra tips till mig? Då skulle jag bli jätteglad om du skrev och berättade.

För mig har julen alltid varit en speciell tid. En tid för omtanke, eftertanke, härliga dofter och överraskningar. Tyvärr känns det som att julen passerar förbi för fort nu när man blivit vuxen. Man hinner knappt komma i julstämning innan högtiden är över. Därför har jag som tradition sen många år tillbaka att verkligen ta vara på hela december och bygga upp den rätta julstämningen. Jag vill hinna göra så mycket och då krävs verkligen en del planering och research. Jag vill ju inte bara baka de traditionella godsakerna, jag vill också hinna med att testa nya saker och på Internet finns massor av inspiration att hämta.

Även kollegor, släkt och vänner är en värdefull resurs när det kommer till att hitta nya bra recept och juldelikatesser. Förra året blev jag till exempel tipsad om en ny julmust av en kollega. Egentligen gillar jag inte julmust, men jag litade på min kollegas omdöme och gick och köpte en flaska vilket jag inte ångrade! Tvärtom, under julen konsumerade jag ganska många flaskor av julmusten som jag tyvärr glömt namnet på. Men jag tror att jag kommer känna igen den om jag hittar den i butiken. Förhoppningsvis så kommer de sälja den även i år igen då jag och min kollega inte var de enda som fastnade för denna julmust. Alla som jag pratade med och som hade testat julmusten tyckte den var riktigt god.

Jag ska försöka luska ut vad det var för sort och återkomma med namnet ifall någon är intresserad att testa. Den fanns i alla fall att köpa på stormarknaderna och på Systembolaget om jag inte minns fel.

Apropå Systembolaget så har jag nyss skummat igenom deras glöggsortiment. Jag blev ganska överväldigad, ibland kan det bli för mycket att välja på! Nu har jag verkligen beslutsångest om vilken glögg jag ska köpa. Årets glögg från Blossa blev jag däremot inte så sugen på att testa, årets smak är kråkbär som jag inte alls är förtjust i. Inga personer som jag har pratat med verkar heller tycka att det låter som en höjdare, men jag ska göra lite research och se vad de som faktiskt smakat glöggen har att säga. Det kanske är en fantastisk smakkombination som man inte vill missa!

Drycker av olika de slag hör verkligen julen till tycker jag. Antingen för kryddorna och smakens skull eller för värmen. I mitt nästa inlägg tänker jag tipsa om ett recept på en vinterdrink som jag hittade för längesen och som passar perfekt i december.

Nu ska jag återvända till mina kokböcker och leta efter godsaker att göra!