Första advent – min favorit

Första advent – åh, vad jag njuter. Idag är det första advent och det riktigt pirrar i kroppen min av lycka. Jag vet att det kanske låter otroligt löjligt för vissa av er men jag älskar första advent. Jag älskar alla adventssöndagar men just den första är lite speciellt. På torsdag är det också 1 december och då är det faktiskt jul, på riktigt. Förstår ni vad jag har längtat, hela året!

Jag kan ju så himla mycket om julen, vad som gäller och kring traditioner och allt det. Som ni vet hade vi mycket av den varan kring jul när jag växte upp. När vi var små så brukade min mamma och pappa berätta om Jesus och hans födelse och trots att vi egentligen inte var särskilt troende eller gick i kyrkan så brukade vi faktiskt på adventssöndagarna läsa lite ur evangeliet. Helt knasigt kanske men jag kom ihåg första advent från min barndom. Vi kröp upp i soffan med en nybakad lussekatt och ett glas mjölk och mamma, för oftast var det hon, läste ett stycke. Jag och min syster brukade fascineras över alla ord som vi inte förstod men ändå lyssna helt tysta och spända. Tyvärr har ju inte jag några barn än men när jag får det så hoppas jag att vi ska kunna föra den traditionen vidare.

Min man och jag brukar skoja om att han kan allt om ekonomi och att jag kan allt om julen. Han är ju ekonom och jobbar på ett ganska stort företag här i stan. Han tipsade mig nyligen om en sida med en lista med boräntor där man kan jämföra räntorna hos olika banker. Han tycker jag ska kolla på listan och försöka pruta när vi ska till banken och omförhandla bolånen.. Själv tycker jag kanske att han kan sköta det ekonomiska så kan jag ta hand om julen! Men jag antar att han är trött på allt vad ekonomi heter när han kommer hem från jobbet. Så jag ska plugga på lite så jag kan hjälpa till på mötet med banken. Förhoppningsvis blir resultatet en lägre ränta.

Nej, tillbaka till min fascination för första advent. Vad har ni för traditioner? Som ni hör hade vi mycket traditioner när jag var liten men i och med att vi inte har barn så har det inte blivit så mycket egna. Det vi brukar göra är att vi oftast åker till en julmarknad. Det är det mysigaste tycker jag. Sedan brukar jag alltid baka, idag blev det pepparkakor och saffranskorpor. Jag bakar alltid saffranskorpr efter min mammas recept, underbart goda.

Nej, nu ska jag fortsätta njuta här av Första Advent, det är en alldeles ljuvlig dag idag. Jag önskar er alla en riktigt fin söndag. Kom ihåg att ta hand om varandra och ge kärlek till de ni älskar. Vi hörs snart igen.

Ljuvlig saffranskorpa

Bästa receptet på lussebullar

Lussebullar är det som jag tycker man kan baka i november. För mig blir det ändå inte bara ett lussebak den här tiden på året. Läs: det kan bli en dubbel siffra på antal gånger jag bakar inför jul. Just för att det ju är så himla gott med lussekatter. Det är min absoluta favorit inför jul. En nybakad lussebulle med ett stort glas mjölk. Himmelskt gott. Jag skulle kunna äta det varje dag året runt. Men det går ju inte riktigt. Och kanske hade det inte smakat lika gott om det hade erbjudits varje dag.

Jag tänkte att jag skulle ge er mitt favoritrecept på lussebullar. Det här är ett recept som jag har hittat på nätet men inte vet riktigt var. Jag har i alla fall gjort om det lite så att de ska passa min och familjens smak bäst. Jag brukar endast göra enkel sats, tycker nämligen att de kan bli lite torra. Lika bra att baka en ny laddning när man är sugen på det istället.

Mitt recept innehåller: 2 paket saffran, 2 msk rom, 2 dl socker, 50 g jäst, 200 gr smör, 5 dl mjölk (inte mellanmjölk utan röd mjölk eller ännu fetare), 2 tsk salt, cirka 14 dl mjöl, 1 dl russin, 1 ägg till pensling och mjöl till utbakning. Ibland tar jag en msk grädde till pensling också. Blanda grädden med ägget och pensla på. Du behöver inte ha rom i dina bullar om du vill, då kan du lika gärna ta vatten.

Så här gör du: blanda 1 paket saffran med rom (eller vatten om du hellre vill ha det) tillsammans med lite socker. Låt det stå och vila lite en stund. Skär ditt smör i bitar och låt stå framme lite för att det ska bli rumsvarmt. Ta fram din jäst och tillsammans med mjölk, smör och blanda allt med din röra med saffran och rom. Tillsätt sockret, salt och mjölet och blanda helst med en bakmaskin men du kan också arbeta den med hand. Låt den stå i cirka en timme och ta sedan fram den till en lätt mjölad yta där du sedan knådar ut och gör dina lussebullar. Tryck i russinen, vill du kan du lägga de lite i vatten en stund innan. Låt de färdiga bullarna jäsa en halvtimme under en handduk innan du tar din blandning av grädde och ägg och penslar på. Sedan är det bara in i ugnen 8-10 minuter på 225 grader. Låt svalna och avnjut med ett kallt stort glas mjölk.

Bra recept på lussekatter

Ni måste testa det här i helgen! Nu är det faktiskt mitten november, nu kan vi börja njuta av allt härligt som julen har att erbjuda.