Glögg-REA

marinannetryffel
Julgodis som är lätt att göra.

Som jag berättade i mitt förra inlägg så pågår just nu inspelningarna av årets julkalender. Något som väckte liv i mitt stora julintresse. Igår rullade jag ned rullgardinerna och plöjde en av mina favoritkalendrar genom tiderna – Sunes jul. Jag brukar kolla igenom mina favoritkalendrar under hösten i väntan på att årets kalender ska starta. Men det var precis lika mysigt att kolla nu. Dessutom hittade jag en kvarglömd påse med lussekatter i frysen. Hade det kunnat bli bättre? Svaret är faktiskt ja! Det blev bättre. Eftersom att jag är så otroligt svag för choklad bestämde jag mig för att göra en omgång Mariannetryfflar till fikat. Det är världens lättaste julgodis att göra (se receptet nedan).

När jag åkte upp till affären för att köpa de tre ingredienserna som behövdes gick jag förbi en hylla fullproppad med glögg. På rea! Det är väl ingen hemlighet att jag alltid varit väldigt prismedveten. Jag älskar att umgås och fika med familj och vänner och helst ska allt julgodis vara hemmagjort. Det kostar i både tid och pengar. Glögg har ju lång hållbarhet så jag köpte på mig ett gäng flaskor i olika smaker inför kommande glöggkvällar. Om de nu får stå så länge. En flaska avnjöt vi iallafall till Sunes julkalender. Herrljungas Kanel- och äppelglögg, min favorit. Tyvärr räcker den inte till många koppar.

Hur mycket tid och pengar lägger ni på julbak, fina tillbehör och dyl? Jag älskar att ge bort små hemmagjorda godsaker i värdinnegåva när det är jultider. Jag har tidigare publicerat ett inlägg med tips på gåvor som inte kostar mer än en julblomma. Ni kan läsa det här.

I vilket fall som helst.

 

Mariannetryfflar

  • Knappt 1/2 dl vispgrädde
  • 100 gram mjölkchoklad
  • 15 stycken Marianne-karameller
  • Garnering: florsocker (alt. kakao eller kanel)

Så här gör du:

  1. Mixa Mariannekaramellerna.
  2. Mät upp en knapp halv dl grädde i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan, bryt ner chokladen och rör om tills du fått en blank smet.
  3. Rör ner Mariannekrosset och blanda ordentligt.
  4. Ställ sedan svalt i några timmar , gärna över natten.
  5. Rulla sedan lagom stora tryffelbitar som du doppar i florsocker.

Dessa godbitar smälter verkligen i munnen. Jag tänker inte berätta hur många jag faktiskt åt men de har blivit en kär favorit på gottebordet och receptet har gått ut till såväl vänner som släktingar efter att de har fått prova dem.