Julledigt

2017

Även om julen, och precis allt som rör den, upptar väldigt mycket av min vakna tid så längtar även jag efter vår, sommar och värme. Det börjar ju redan nu bli dags att planera in årets semesterfirande. Har ni några planer? För min del blir det både utlandssemester och turistande på hemmaplan. Vi har ju otroligt mycket vackert att uppleva här i vårt avlånga land.

I vilket fall som helst, jag är ju en person som gillar att planera och ha koll på saker och ting. Varje år sätter jag mig ned och kollar kalendern. Vilka dagar som är röda, hur man kan maxa sin ledighet och komma iväg på små weekends utan att semesterdagarna rinner iväg för fort. Därefter kollar jag resor, julmarknader och upplevelser för att slutligen lämna över till min man. Som ni kanske minns att jag nämnt tidigare så brukar vi ju skämta om att jag kan jul och han ekonomi.

Så, när jag var inne och kollade lite datum och röda dagar för året hittade jag en lista med röda dagar för året. I år blir det en sådan där riktigt bra jul. Spara några semesterdagar så kan ni få ihop till 16 dagars sammanhängande ledighet i jul. Från den 23 december ända fram till den 7 januari.

Här får ni mina fem bästa tips på hur ni kan spendera era lediga dagar:

  1. Lilla julafton – den här dagen är det rätt så mysigt att kura upp sig i soffan och tända lite ljus och delta i Bingolottos uppesittarkväll. För den som vill vara lite mer social är det ett utmärkt tillfälle att bjuda hem de närmsta på glöggfika och rimstuga. Julen handlar om att umgås. Alltför många stressar in i det sista. Jag lovar, det blir jul ändå. Koppla av!
  2. Juldagen – det här är dagen då köerna ringlar sig långa utanför elektronikkedjorna. Rean startar. Om man verkligen är i behov av en ny elektronikpryl, fine! Men här hemma är det pyjamasläge hela dagen. Juldagen är som gjord för att äta rester och glädjas åt julklapparna man fått. På kvällen blir det någon av alla de filmer som har premiär på bion. Lite salta popcorn bryter dessutom av fint mot all choklad.
  3. Annandagen – den här dagen brukar vi bli hembjudna på lutfisk hos släktingar. Själv föredrar jag lax. Men oavsett så är fisk ett gott alternativ efter allt frossande i fet och onyttig mat.
  4. 27-28 december – Dags att ta tag i inköpen inför nyårsafton. Ni vill inte stå i köerna ihop med resten av Sveriges invånare dagen innan nyårsafton. Ha meny och inköpslistor färdiga och handla några dagar tidigare. Passa på att kolla reklambladen, här finns pengar att spara.
  5. Nyårsdagen – Det här är dagen som, enligt mig, hamnar mitt emellan det gamla och det nya året. Den är till för vila, frossande i god mat och överblivet godis. Här finns inga måsten. Soffläge och Ivanhoe duger gott.

Dagarna efter nyårsdagen kan man ägna åt att städa undan julen, göra nya inköpslistor (efter all fet julmat) och framförallt – komma ned i varv efter allt julstök. Har ni snö? Ta en tur till pulkabacken, man vet aldrig om den ligger kvar till sportlovet.