Årets julkalender

tv-310801_1280

Just då man börjat lägga julen bakom sig och längta efter lite ljusare tider så drar svt igång med inspelningen av årets julkalender. Eller, faktum är att de har varit igång sedan den 6:e februari. Årets julkalender heter Jakten på tidskristallen och beskrivs som ett spännande och juligt sci-fi äventyr.

Sci-fi är inte ett ord som brukar locka mig. Jag föredrar ”Kajsa Kavat”-berättelser. Ni vet de där fina gammeldags miljöerna där barn springer runt i stora ollar och matchande mössor. Det ser så mysigt ut, men handen på hjärtat, är det bara jag som reagerar på hur kallt det måsta vara? Framförallt om det blåser. Nåväl, jag läste iallafall om handlingen och jag vågar nog tro på att svt levererar en riktigt bra julkalender i år också.

Handling

Onda krafter hotar att förstöra julen genom att frysa tiden dagen innan självaste julafton. Nu hänger det på tre barn från Framtidsakademin, skolan för barn med unika egenskaper, om det ska bli någon jul i år. Kommer de att hinna i kampen mot ondskan och klockan?

Tummen upp

Jag tycker att den låter otroligt spännande och julig. Tänk om tiden skulle stanna. Om man för evigt skulle sitta fast i dagen innan julafton. För min del tycker jag att det skulle vara ganska mysigt. Det är alltid tiden fram till jul som är den absolut bästa. Alla pyssel- och glöggkvällar med släkt och vänner. Rimstuga och uppesittarkväll. Allt det där som bygger upp spänningen och förväntningarna hos en. Men för barnen hade det ju varit ren katastrof. Som att stå med tåspetsarna mot mållinjen efter ett långt race och sedan inte kunna ta klivet över. Outhärdligt.

Vad tycker ni? Visst ska det bli spännande att se resultatet? Jag undrar hur många barn som önskar att de hade gått på Framtidsakademin efter kommande jul 🙂 Själv ville jag gå på Hogwarts efter att ha läst Harry Potter-böckerna. Allt magiskt och övernaturligt väcker nyfikenheten i mig.

 

Medverkande

Med i kalendern är bland annat Eva Rydberg och Rikard Wolff. Barnen som medverkar brukar ju vara rätt så nya i rutan, något jag tycker är roligt. Det blir en bra mix med väletablerade skådespelare och dessa små nya stjärnor på himmelen.

 

Årets höjdpunkt

För mig kan julen vara mer eller mindre förstörd om inte julkalendern är bra. Jag tycker att de flesta brukar vara helt ok om man bara ger dem en chans men det har hänt att jag struntat i den något år och tittat på en gammal kalender istället, något som rubbar min julstämning ordentligt. Det är ju lite av årets höjdpunkt när man får parkera sig i soffan tidigt på morgonen den första december. Jag har som tradition att alltid dricka glögg och äta lussebullar till premiäravsnittet. Hur viktig är julkalendern för er?

 

Nu kom alla julkänslor över mig igen, precis då jag börjat längta efter våren. Kanske blir det en liten omgång julbak till en regning dag innan jag lägger julen på hyllan ett tag… 🙂 Jo, så blir det nog.

Lite julkänsla kvar i luften

Jag var ute på en promenad nyss, riktigt skönt ute är det nu! Vårfåglar som sjunger, solen skiner och det är fortfarande lite snö kvar!

Skönast var det nog ändå för några dagar sedan, när det var nästan en halvmeter snö och några minusgrader. Då var det riktigt vinterkänsla man fick när man gick ut! Barnen åkte pulka, snön knarrade under fötterna när man gick… Som en vinter ska vara!

Jag minns när jag var liten, det var alltid snö på julafton och nyår. Det började snöa i november och det höll i sig tills mars nånting. Ibland saknar jag det, ganska ofta faktiskt. Men nu fick jag ju min lilla fix, om man kallar det så! Några veckor med frostiga dagar, kalla och klara nätter och den där doften som bara snö kan ge!

Nog att jag älskar när det är mycket snö och kallt, men det är faktiskt helt okej att sitta inne i soffan under en filt med en kopp glögg eller te eller varmchoklad, när mörkret faller på där utanför fönstret. Lite regn ibland och någon liten höststorm är också mysigt.

Vädret vi har nu, när det töar, det är faktiskt också helt okej. Det luktar ju lite speciellt, lite jord och asfalt på något sätt. Överallt droppar och porlar det. Morgnarna är riktigt ljusa och fina nu, skönt när man ska upp till jobbet på morgonen! Och kvällarna är ju också mycket ljusare.

Jag tycker ändå det är ganska skönt med vår, även att man går ifrån julen ännu mer. jag får väl se det som att jag går mot nästa jul istället, så blir det inte så jobbigt! Jag ska erkänna att jag redan nu börjat planera lite inför kommande jul… Men mer om det sen! Nu ska jag ordna mig lite varmchoklad och se vad jag kan hitta som julklappar till nästa jul!

Snö!
Såhär fin snö var det för några dagar sen! 

Gömt eller glömt julpynt

Visst är julen över för ett ganska bra tag sedan, det vet jag. Men jag vill inte inse det egntligen, jag vill ha kvar den så länge som möjligt! För den varar väl till påska eller hur är det man säger?

Det mesta av julpyntet plockade vi faktiskt bort lite innan nyår, granen och de stora tomtarna och det. Granen stog ganska mycket ivägen och vi ville komma åt fönstrena igen, så då fick förnstertomtarna och ljusstakarna åka ner i lådan och upp på vinden igen. Det blir en del kartonger faktiskt, tre stora flyttkartonger är helt fulla, och då har vi inte ens en gran däri! Vi hugger ju alltid vår egen gran, det blir så mycket myigare! Lukten och känslan är ju obeskrivligt härliga! Färsk, nyhuggen gran, blandat med pepparkakor och glögg… Åh, jag saknar det redan jättemycket!

Men iallafall, nu är det. Nästan allt. Jag har gömt några små tomtar och lucior bakom några gardiner, på några hyllor och sådär. Hoppas att ingen hittar dem och plockar bort dem. Jag vill ha dem där, som en liten påminnelse och som ett litet hopp, så jag kommer ihåg vad det är jag går och väntar på.

Jag brukar faktiskt alltid ha en liten tomte sittandes på hyllan i sovrummet, året om. Det är en sån som egentligen är en upponervänd liten lerkruka, med dinglande ben, ni vet. Den sitter där och blickar ut över rummet, väntar på att snön utanför ska börja falla och att vännerna ska hoppa upp ur kartongerna. Det kommer snart lilla vän! Bara håll ut! Kanske att jag borde skaffa en till och sätta där, så de kan hålla sällskap… Eller nä, det är bara en ursäkt för att ha mer julpynt uppe året om!

Den sista julmaten blev uppäten väldigt snabbt den här gången också, det räckte med lite gäster på annandagen så var det slut, och då hade vi ändå stekt upp ännu mer prinskorvar och köttbullar! Ärligt talat så är jag väldigt sugen på att göra en ny julskinka snart. Frågan är ju om jag ska fuska eller inte, jag brukar ju försöka hålla mig ifrån frestelsen att inte julstöka under icke-julperioden! Men skinka är ju så gott och enkelt och det håller ju länge också. En mellanstor skinka är ju ganska billig och den räcker ju som pålägg till mackorna i flera veckor. Det är ju egentligen ett jättebra sätt att spara pengar på.

Vi har ju börjat fundera på att just spara lite mer pengar och hur vi gör det. Jag har hittat en guide där man kan jämföra räntor på bankernas sparkonton som jag gillar. Den har vi suttit och tittat på en hel del nu för att se var vi bäst placerar sparpengarna, jag tror vi hittat något vi gillar nu iallafall. Vi vill ju gärna kunna göra nåt kul sen i framtiden. Jag vill ju ut och resa en massa, till Frankrike och USA och Italien! Min sambo däremot, han vill väl hellre köpa ett fint hus och kanske en motorcykel. Det kan jag såklart också tänka mig, men om vi hittar nåt riktigt bra så kan vi ju säkert få ihop det mesta!

Nu ska jag hälsa på mina små tomtar och lucior för att se så de är kvar! Och ta en liten promenad i snön som ligger kvar! Hej sålänge!

 

tomtensdotter-tomterad
En sånhär liten tomte har jag. Tycker den är så söt!